Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Εθελοντικός καθαρισμός ακτών την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), συντονίζει για 23η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών από απορρίμματα και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας, όσον αφορά το βαθμό καθαριότητας των ακτών που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.

Όπως είναι γνωστό, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας μπορεί να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και με την συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον ΟΛΑ, την ΤΙΕΔΑ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης προγραμμάτισε την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:00, εθελοντικό καθαρισμό ακτών με σημείο συνάντησης την «παραλία έμπροσθεν Ξενοδοχείου GRECOTEL» και το «κτίριο Ναυτοπροσκόπων στην παραλία του Αγίου Εύπλου».

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης

Πλοίαρχος Λ.Σ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ Γεώργιος


Την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2014, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα και άλλες 90 χώρες του κόσμου θα καθαρίσουν παράκτιες περιοχές από τα απορρίμματα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιούργησαν. Η εθελοντική αυτή δράση, το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδος του στον κόσμο, αποτελεί πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, τη διεθνή αυτή πρωτοβουλία συντονίζει τα τελευταία 22 χρόνια η HELMEPA, η οποία και φέτος προσκαλεί τα μέλη της και συνεργαζόμενους φορείς σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στο μήνα εθελοντικής δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον (20 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2014) αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού/λίμνης ή τμήματος του βυθού.

Σκοπός είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή ατόμων και τοπικών κοινωνιών για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα. Επιπλέον, μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των απορριμμάτων συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου