Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

“Πες αλεύρι…” Ανοιχτή εκδήλωση του Εθνολογικού Μουσείου

Πες αλεύρι
Αρχές Φθινοπώρου στην πλατεία του Φάρου… ελάτε να ανοίξουμε φύλλα, να πλάσουμε πίτες, να ζυμώσουμε και να γευτούμε ψωμιά με λαχανικά, όσπρια και μπαχάρια…

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι Μύλοι Θράκης σας καλούν σε μια ανοιχτή δράση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 στις 19:00, στην πλατεία Φάρου Αλεξανδρούπολης.

Δράσεις:

• ΤΡΟΦΗ ΧΟΡΟΥ (σπόρος, σώμα, παιχνίδι) μια συμμετοχική χορευτική περφόρμανς
Με έμπνευση το αλεύρι και εργαλείο το σώμα χορεύουμε σε ήχους ζωντανών κρουστών.
Χορογραφία: S.A.P. ομάδα περφόρμανς
Χορεύουν: Χαρίκλεια Βουτσά - Γιώργος Πανόπουλος
Μουσική: κρούση (Νικ. Τουρμπής)
Συμμετέχουν ζευγάρια παιδιών-γονέων της Αλεξανδρούπολης.

• Παραδοσιακή Κουζίνα
Η Σούλα Μαλουσίδου από τη Νίψα και η Χρυσούλα Διμηνίδου από τον Κόρυμβο πλάθουν φύλλα και φτιάχνουν πίτες και λαλαγγίτες.

• Ζύμωμα 15 ειδών ψωμιού
Ο Μιχάλης Ζευγουλάς, ερευνητής – γευσιγνώστης με τα παιδιά της πόλης και το τμήμα Μουσειακής Αγωγής του μουσείου ζυμώνουν 15 είδη ψωμιού με μπαχάρια, όσπρια και λαχανικά και το κοινό δοκιμάζει.

Σ’ αυτόν τον τόπο, όπου μέχρι σήμερα το σιτάρι, το σύμβολο της τροφής αποκαλείται γέννημα, η τροφή και η παρασκευή της, η μαγειρική, το φαγητό συνδέονται άμεσα με τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό το πιο ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας είναι μια συμπυκνωμένη ιστορία παραδόσεων, το απόθεμα θρησκευτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων, η γνώση και η εμπειρία ζυμωμένη με τη μνήμη και τη δυνατότητα των υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου