Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η ετήσια κοπή βασιλόπιτας στον Σύλλογο Καππαδοκών Έβρου

Παρουσία των μελών, αλλά πλήθους εκπροσώπων των τοπικών αρχών ο Σύλλογος Καππαδοκών Έβρου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ» πραγματοποίησε εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας, που τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον εορτασμό των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας, το όνομα των οποίων φέρει ο Σύλλογος.


Την πίτα έκοψε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Θεόκλητος κ ως Εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ανθίμου, ενώ στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κ απολογισμός δράσεων για το 2013 από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ισακίδη Θεοφάνη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ισακίδης αναφέρθηκε στο ταξίδι που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στην Καππαδοκία τον Ιούνιο του 2013, στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στο χωριό Ιάνα, στη συνεργασία με τον Θ.Χ.Ο.Α. του Χοροδιδάσκαλου κ. Βραχιόλογλου που συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά, στη συμμετοχή στο Γαβούστημα τον Αύγουστο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, στις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου στην Εκκλησία της Ιάνας κ το παραδοσιακό κουρμπάνι, στην ημερίδα με θέμα 'Ψυχική Υγεία την περίοδο τηs κρίσηs', που πραγματοποίησε ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Εταιρία Ψυχικής υγείας το Νοέμβριο, καθώs κ τη συμμετοχή του Συλλόγου στην ετήσια γενική συνέλευση τηs Παννελήνιαs Ένωσηs Καππαδοκικών Σωματείων που έλαβε χώρα στην Αγχίαλο του Βόλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές του Νομού κ. Δερμεντζόπουλος Α. και κ. Ουζουνίδης Μ., ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Λαμπάκης Β., ο πρώην Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής Γ. , ο Δ/ντης Αστυνομικής Δ/νσης Αλεξ/πολης κ. Τσουκνάδης, ο πρώην Πρόεδρος του Εμπ. Επιμελητηρίου Έβρου κ. Δαστερίδης Ν. , ο Επικεφαλήs τηs Μείζονοs αντιπολίτευσηs του Δήμου κ. Γρηγοριάδηs Ν, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Καννελάκης Ι. και κ. Πέτροβιτς Δ., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι Γιαννέλος Θ., Θυμιανίδης Κ., Κατσαντούραs Χ.,Κωστικίδης Π., Μυτιληνιός Ε., Σεφεριάδης Σ. κ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης κ. Χατζημιχαήλ Κ.
Στο λόγο του ο Πρόεδρος του Συλλόγου έκανε αναφορά στις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες δράσεις για το 2014, ανάμεσα στις οποίες ένα τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στο χώρο της Καππαδοκικής Εστίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική καταστροφή κ την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάνης (1924-2014).
Στα σχέδια του Συλλόγου, επίσης, περιλαμβάνεται τριήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη την τρίτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, ώστε να παρακολουθήσουν οι πιστοί τη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, αλλά κ το καθιερωμένο πλέον ταξίδι στα πατρογονικά χώματα της Καππαδοκίας που φέτος θα οργανωθεί γύρω στις 20 Ιουνίου 2014.
Παράλληλα με την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης κ δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Καππαδοκικής Ιστορίας που φιλοξενείται στον υπόγειο χώρο της Εστίας κ να θαυμάσουν οικιακά σκεύη, παραδοσιακές φορεσίες, εκκλησιαστικές εικόνες, σπάνιο έντυπο υλικό τηs εποχήs τηs ανταλλαγήs κ πολλά ακόμη αντικείμενα, ζωντανοί μάρτυρες του πλούσιου πολιτισμού που ανέπτυξαν οι Καππαδόκες του 18ου κ 19ου αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η παρασκευή όλων των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν στον κόσμο, ανήκει εξ ολοκλήρου στις γυναίκες- μέλη του Συλλόγου, γεγονός που καταδεικνύει την έννοια της προσφοράς που διέπει όλο τον κόσμο που βρίσκεται κοντά στο συγκεκριμένο πολιτιστικό σωματείο.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους παραβρέθηκαν στη σημερινή εκδήλωση κ εύχεται στα μέλη της μια χρονιά με υγεία κ δημιουργία!

1 σχόλιο:

  1. Μόνο εκδρομούλες Φάνη;;;Κάτι για την παράδοση και τον πολιτισμό των Καππαδοκών;;;Μόνο για να νοικιάζεις το κτίριο είσαι; Τελικά άλλο διαχειριστής και άλλο δημιουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή