Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

ΘΡΑΚΗ:"ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ"ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ


Στο 13:22 η σκηνή που χρησιμοποιήθηκε 

Τεκμηριογράφημα μικρού μήκους,από το visaltis.net και την Ένωση Θρακών, την Ι.Δ.Ε.Α. υπό την αιγίδα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.(Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου).

H ανακάλυψη του αρχαίου ληνού έγινε τυχαία από βοσκούς,οι οποίοι και ενημέρωσαν την πιστημονική ομάδα ερευνών της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. που ασχολείται με την έρευνα και ανάδειξη της ιστορία της περιοχής.

Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον τόπο τους και τις μνήμες του, τα μέλη της ομάδας είχαν μία ιδέα. Να αναβιώσουν το πάτημα των σταφυλιών στο συγκεκριμένο πατητήρι. Έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν μία περιπέτεια προσέγγισης της ιστορίας του κρασιού κατέληξε σε μία χαρούμενη και ανέλπιστη βιωματική εμπειρία, μία γιορτή. Την όλη διοργάνωση ανέλαβε η Ενωση Θρακών μαζί με μέλη της Ι.Δ.Ε.Α.

Αν και η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει «εντοπίσει» ακόμη τον συγκεκριμένο ληνό, εν τούτοις δεν ματαιώνεται η αξία του. Χρέος μας είναι η διαφύλαξη της αρχαίας μας κληρονομιάς, η ανάδειξη και των ελάχιστων εναπομεινάντων στοιχείων της αλλά και η συνέχεια της παράδοσης, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου