Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Ρουσσόπουλου
στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Tο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,τιμώντας την73η επέτειο από την επίθεση των Γερμανών και τη μοναδική στα χρονικά του πολέμου αντίσταση του νησιού, κυκλοφόρησε το μεγάλου ενδιαφέροντος ημερολογιακό ιστορικό του Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο Η Μάχη της Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή η ενεργή συμμετοχή στη Μάχη 300 Θρακιωτών νεοσυλλέκτων, οι οποίοι μόλις εκλήθηκαν και παρουσιάστηκαν στον ελληνικό στρατό τις πρώτες μέρες του Απριλίου 1941, μεταφέρθηκαν μαζί με άλλα τμήματα στρατού στην Κρήτη και πολέμησαν κατά την γερμανική επίθεση με την κωδική ονομασία «Ερμής» στο Ηράκλειο και αλλού, έμειναν αιχμάλωτοι μετά την παράδοση του ελληνικού στρατού στους Γερμανούς και μετά από ένα έτος, όσοι επέζησαν, επέστρεψαν στη γενέτειρά τους.
Οι ιστορικές αφηγήσεις γύρω από τη Μάχη της Κρήτης σπανίζουν, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότιπρέπει να υπάρχουν και να μην έχουν έρθει ακόμα στο φως. Για τον λόγο αυτό στο βιβλίο του Χρήστου Ρουσσόπουλου ακολουθούν σε επίμετρο εννέα ακόμα μαρτυρίες Εβριτών στρατιωτών που παρουσιάζουν πρόσθετο ενδιαφέρον και οι οποίες καταγράφηκαν πρόσφατα, πολλές από αυτές με την πρωτοβουλία της κυρίας Μαίρης Τζιβελέκη.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 28 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στον χώρο του Μουσείου στο Ηράκλειο με την παρουσία της κόρης του Χρήστου Ρουσσόπουλου, κυρίας Ελένης Θεοδωρακοπούλουκαι του συζύγου της Θεόδωρου, οι οποίοι και παραχώρησαν το χειρόγραφο προς έκδοση, άλλων απογόνων του και της παροικίας των Θρακιωτών Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου