Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, Αλεξανδρούπολη

Eκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Θρακιωτών, διοργάνωσε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» σε αμοιβαία συνεργασία με Συλλόγους-Μέλη της.
Όλοι γίναμε κοινωνοί και αρωγοί στη φετινή πρώτη ιστορικής σημασίας προσπάθεια ανάδειξης της γενοκτονίας των Θρακιωτών, που καταβάλει η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ, με τη σεμνή τελετή απόδοσης ελάχιστου Φόρου Τιμής στους προγόνους μας. Απώτερος στόχος μας και συνάμα ευχή αλλά και απαίτηση όλων των Θρακιωτών, η επίσημη θεσμοθέτηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας από την πολιτεία.

Η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε με την τέλεση του μνημόσυνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Πατέρα Ειρηναίου. Ακολούθησε πορεία στην πόλη από τους συμμετέχοντες συλλόγους, τα μέλη των οποίων επί το πλείστον έφεραν τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Η μεγαλειώδης αυτή παραδοσιακή πομπή κατέληξε στο Μνημείο των Βισβίζιδων, όπου πραγματοποιήθηκε εύστοχη ομιλία από τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, Μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών» με θέμα: «ΘΡΑΚΗ: από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση». Στεφάνια κατέθεσαν οι Αρχές, Φορείς και Σύλλογοι. Συγκινητική η στιγμή του «ενός λεπτού σιγή» ακολουθούμενη από την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τμήμα της φιλαρμονικής του ωδείου Φαέθων με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

♦ Μας τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Γιώργος Καϊσας, που κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Δημήτρης Ρίζος. Εγκάρδιο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς. Παρευρέθησαν επίσης και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, ο κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ., ο κ. Χρήστος Γερακόπουλος-Αντιδήμαρχος Αλεξ/πολης, ο κ. Κώστας Γκοτσίδης-π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξ/πολης, η κα Όλγα Βρετοπούλου-Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αλεξ/πολης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

       Χαιρετισμός του Βουλευτή Έβρου κ. Δημοσχάκη
"Χαιρετίζω με συγκίνηση και δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην όμορφη πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. Η Θράκη και ο Έβρος έχουν συνεπώς και αδιαλείπτως ποτιστεί με το αίμα των αγωνιστών και του λαού τους. Έχουν προσφέρει τα παιδιά τους ,θυσία στο κοινό καλό του Ελληνισμού. Πάντα συμμετείχαν σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της φυλής μας με βροντερό παρόν!

Έτσι και στα δύσκολα χρόνια των αρχών του 20ού αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης υπέμεινε τα πάνδεινα, ώστε να ζούμε εμείς σήμερα Ελεύθεροι ως Θρακιώτες και ως Έλληνες. Οι Βουλευτές του Έβρου τιμούμε την εκδήλωση αυτή και ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου από κοινού αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των πεσόντων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Αιωνία τους η μνήμη."♦ Πάνω απ’ όλα, ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 25 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε., ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: "Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτες Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Αγια Σοφια Φερών", "Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας Αρίστηνου-Σπάρτακος", "Ελληνομουσείον Αίνου", "Σύλλογος των εν Έβρω Απολλωνιαδιτών", "Πολιτιστικός Σύλλογος Φάρος Απαλού", "Πολιτιστικός Σύλλογος Τριγώνου Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης", "Σύλλογος Ορεστιαδιτών Ορέστης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου", "Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων-Οι Ρίζες", "Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξ/πολης", "Νέος Κύκλος Σουφλιωτών", "Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Ν.Χηλής", "Πολιτιστικός Σύλλογος Χηλιτών Μαύρης Θάλασσας Άγιος Ευθύμιος", "Ένωση Θρακών", "Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτας Δαδιάς", "Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης & Μουσικής Παράδοσης-Φωνές της Θράκης", "Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Χειμωνίου", "Πολιτιστικός Σύλλογος Αρδανίου-Θράκας Ιππέας", "Σύλλογος Ζαλουφιωτών Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Ισαακιωτών Αλεξ/πολης", "Πολιτιστικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξ/πολης",Συλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν.Μακεδονίας -Θράκης. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης και φορείς-μη μέλη της ΕΠΟΦΕ: η «Πατριωτική Ορθόδοξη Κίνηση Αλεξ/πολης» και η «Ένωση Παλλινοστούντων Έβρου».

♦ Ιδιαίτερες Ευχαριστίες στη Μουσική Εταιρεία Αλεξ/πολης-Ωδείο Φαέθων για την ευγενική φιλαρμονική κάλυψη της εκδήλωσης.

♦ Εγκάρδιες ευχαριστίες σ’ όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δημοσίευσαν/ανακοίνωσαν τα δελτία τύπου μας, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ευρεία προβολή και στην άμεση ενημέρωση του κοινού για συμμετοχή. Ευχαριστούμε επίσης, όλους τους Φίλους μας στο διαδίκτυο, που κοινοποίησαν και αυτοί με τη σειρά τους την εκδήλωση, βοηθώντας μας έτσι στην ακόμη μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της.

♦ Το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού που ακολουθεί προέρχεται από εσάς. Φωτογραφίες που συλλέξαμε από τους συλλόγους Αγια Σοφιά Φερών, Λαδιωτών, Ακρίτες και το φωτο-ρεπορτάζ του Γιάννη Ναλμπάντη για το ραδιοφωνικό σταθμό Maximum 93,6. Σας ευχαριστούμε όλους.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Αθανάσιος Γιαλαμάς, Πρόεδρος
Δημήτρης Κελεμίδης, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου