Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων (ποσά του 2016/απαιτούμενα δικαιολογητικά) [Δελτίο τύπου/Εισήγηση]Δημου Αλεξανδρουπόλεως

Δελτίο τύπου σχετικό με τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται από τις υπηρεσίες του δήμου για την επιχορήγηση αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων εξέδωσε σήμερα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ της περασμένης Τετάρτης 10/2/2016 με αύξοντα αριθμό 3 στην ημερήσια διάταξη.
Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι το 2016 τα πράγματα θα είναι πιο σφικτά από το 2015, θα υπάρξουν μειώσεις γύρω στο 20% σε όλα τα σωματεία πλην του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πέρσι πήρε 35.000 ευρώ ενώ φέτος θα πάρει 40.000 ευρώ για τα 14 τμήματά του.
Συνολικά σε αθλητικά σωματεία θα μοιραστούν 84.100 ευρώ (στην εισήγηση που μοιράστηκε στους συμβούλους δεν αναφέρθηκαν εκ παραδρομής ο σύλλογος της ενόργανης γυμναστικής «Δημόκριτος», ο οποίς θα λάβει 800 ευρώ, η ομάδα της Αγνάντιας στην οποία θα δοθούν 800 ευρώ επιπλέον και ο σύλλογος βετεράνων αθλητών στίβου, μετά από πρόταση του κ. Μπίκου). Ο κ. Καρυπίδης ζήτησε την ενίσχυση της ομάδας μπάσκετ των Φερών, με τον κ. Παντελίδη να υπόσχεται ότι θα δει το θέμα.
Ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι τα ποσά θα δοθούν κατόπιν αιτήσεως, οι διοργανώσεις χορών και κοπές πίτας δε θεωρούνται πολιτιστικές δράσεις. Όσοι σύλλογοι έχουν άλλα έσοδα εκτός από τις συνδρομές των μελών τους (π.χ. εισπράττουν μισθώματα) δεν θα έχουν δικαίωμα επιχορήγησης.
Για τους πολιτιστικούς συλλόγους για το 2016 θα είναι διαθέσιμο το ποσό των 80.000 ευρώ (εξαιρουμένων των συνδιοργανώσεων).
Ο κ. Παντελίδης, στην εισήγηση του θέματος ειδικά για τους πολιτιστικούς συλλόγους αναφέρει:
«Δικαίωμα επιχορήγησης από τον Δήμο θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που παράγουν αληθινά πολιτισμό με την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων επ’ ωφελεία των δημοτών προκειμένου να διαμορφώσουν μέσα από τις δράσεις του συλλόγου κουλτούρα με πολιτιστικές προσεγγίσεις.
Δε νοείται πολιτιστική δράση οι διοργανώσεις χορών και παραπλήσιες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν τη συνεύρεση των μελών του επ’ ευκαιρία θρησκευτικών εκδηλώσεων ή τοπικών παραδόσεων. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα μέλη του συλλόγου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παροχή γευμάτων και μουσικής προς τέρψιν τους.
Όσοι σύλλογοι έχουν έσοδα από διάφορες πηγές εισοδημάτων (πλην συνδρομών των μελών ή τρίτων) δεν δικαιούνται επιχορηγήσεις
Το θέμα τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταψηφίζει καθώς:
…διαφωνεί με την έκφραση «αληθινός πολιτισμός» και «κουλτούρα με πολιτιστικές προσεγγίσεις». Είναι ένα πακετάκι για να μη δίνουμε σε πολιτιστικούς συλλόγους και να τα χορηγούμε με άλλο τρόπο, με συνδιοργανώσεις. Τα 40.000 ευρώ ειναι πολλά για το δήμο αλλά λίγα για τον Εθνικό. Θα ήθελε να μάθει αν χρησιμοποιήθηκαν και που τα περσινά 35.000 ευρώ, στο βόλεϊ μιλάμε για επαγγελματικό τμήμα. Άλλο ο αθλητισμός και άλλο ο πρωταθλητισμός που θέλει στήριξη απο επιχειρηματικούς κύκλους. Μπορούμε να στηρίζουμε με εξοπλισμό. Με τα 40.000 θα γίνει σκοτωμός και στον Εθνικό μέσα. Έχει ένσταση με τα τμήματα ακαδημιών. Ζήτησε να στηρίζονται από το δήμο οι ακαδημίες και όχι να πληρώνουν οι γονείς. Ο Δήμος πρέπει να στηρίξει υποδομές, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, τα σχολεία. Για πρώτη φορά δεν ψηφίζουν τις επιχορηγήσεις. Να μη στηρίζονται με χρήματα τα νέα σωματεία αλλά με άλλους τρόπους.
Διαβάστε την εισήγηση του κ. Παντελίδη (κάνοντας κλικ εδώ) και το σημερινό δελτίο τύπου. Αναλυτικότερα (για τις αντιρρήσεις δημοτικών συμβούλων και της συμπολίτευσης) θα διαβάστε (και θα ακούστε) στην ανάρτηση που θα γίνει σύντομα για το ΔΣ της Τετάρτης 10/2/2016.
Αλεξανδρούπολη  15/02/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά επιχορήγησης αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων
Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων παραθέτουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επιχορήγηση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων:
  1. Γραμμάτιο είσπραξης (2 αντίγραφα)
  2. Καταστατικό συλλόγου (2 αντίγραφα)
  3. Βεβαίωση  Πρωτοδικείου ότι ο σύλλογος υφίσταται και δεν έχει διαλυθεί (2 αντίγραφα)
  4. Πρακτικό συγκρότησης σε σώμα (2 αντίγραφα)
  5. Πρακτικό Δ.Σ. για την αποδοχή της επιχορήγησης (2 αντίγραφα)
  6. Δραστηριότητες συλλόγου (2 αντίγραφα)
  7. Απολογισμός  συλλόγου προηγούμενου έτους (2 αντίγραφα)
  8. Προϋπολογισμός  συλλόγου τρέχοντος έτους (2 αντίγραφα)
  9. Απολογισμός της επιχορήγησης  από το  Δήμο , προηγούμενου έτους (2 αντίγραφα)
  10. Αίτηση προς το Δ.Σ. (2 αντίγραφα)
  11. Φορολογική ενημερότητα για ποσό άνω των 1.500€ και ασφαλιστική ενημερότητα για ποσό άνω των 3.000€ .
  12. Υπεύθυνη δήλωση  ότι  δεν έχει επιχορηγηθεί  από κανένα φορέα  Γεν.  Κυβέρνησης
  13. Προϋπολογισμός  επιχορήγησης τρέχοντος έτους
Για  επιχορηγήσεις από το Δήμο ποσού άνω των 3.000€ ετησίως θα πρέπει να δημοσιεύονται τα απολογιστικά στοιχεία δαπανών στη Διαύγεια ( Ν 3861/2010 όπου προστέθηκε το άρθρο 10β με το άρθρο 16 του Ν4305/14).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου