Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΙΟΥ Έκθεση δαντέλας με κοπανέλι στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη

Το εργαστήρι εκμάθησης της τεχνικής της "δαντέλας με το κοπανέλι" και το Ε.Μ.Θ. σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης των ερχόχειρων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Μαϊου 2013 στις 8:00 μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου.
Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Κεραμάρη Μαρία διδάξε δωρεάν την ξεχασμένη τεχνική της δαντέλας με κοπανέλι. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου


έμαθαν τις βασικές τεχνικές και μυήθηκαν στην ομορφιά της δαντέλας δημιουργώντας με τα χέρια τους έργα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.
Η κ Κεραμάρη παθιασμένη με αυτό το είδος της δαντέλας αλλά και με την μετάγγιση αυτής της γνώσης που κατέχει,δένει με τις κλωστές και τα κοπανέλια της το νήμα αυτής της παραδοσιακής τεχνικής, που κάποτε κατείχαν οι γυναίκες των αστικών κέντρων της Θράκης.
Σήμερα στην Κρήτη, την Αίγινα, τη Μήλο, την Αττική, τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, τη Μυτιλήνη, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Χίο οι λιγοστές πλέκτριες αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες τεχνικές του τόπου τους, εξακολουθούν να δημιουργούν με τα χέρια τους αριστουργήματα χρηστικά ή διακοσμητικά, που ομορφαίνουν την καθημερινότητά τους ή τους παρέχει εισόδημα.
Το 1989 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων Διασώσεως και Διαδόσεως του Κοπανελιού Χριστίνα από τις μαθήτριες της Χριστίνας Κουστουράκη-Κουκουλάρη, και τα μέλη του είναι και μέλη της Παγκόσμιας οργάνωσης OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et a l Aiguille).
Σε χώρες του εξωτερικού, όπως Τσεχία, Σλοβενία, Μάλτα κ.λπ., η δαντέλα είναι ενταγμένη στην εκπαίδευση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 30 Μαΐου, ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Είσοδος δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου