Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ε.Θ.Μ ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


Το Σωματείο Φίλων του Ε.Μ.Θ. σας προσκαλεί σε ένα διαχρονικό ταξίδι μεταξύ ουρανού και γης, μέσα από τη διάλεξη του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου "Αρχαιοαστρονομικές και Εθνοαστρονομικές έρευνες στο χώρο της Θράκης", που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαϊου 2014 στις 20:00 στον πολυχώρο του Μουσείου στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καφενείου.

Τι είναι η αρχαιοαστρονομία;
Πριν να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας θέσουμε ένα άλλο: τι είναι όλα αυτά τα βράχια με τις λαξευτές κοιλότητες που ο οδοιπόρος θα συναντήσει πολλές φορές στα βουνά της Ροδόπης;
Δύο ερωτήματα χρειάζονται δύο απαντήσεις. Στην περίπτωσή μας όμως, η απάντηση είναι μόνο μια: Οι κοιλότητες και άλλα «περίεργα» λαξεύματα αποτελούν αρχαιοαστρονομικά μνημεία, και αρχαιοαστρονομία είναι η επιστήμη εκείνη που συνδυάζοντας την αρχαιολογία με την αστρονομία, μελετά τις γνώσεις και τις αντιλήψεις των αρχαίων πολιτισμών για τα ουράνια σώματα.
Διότι, αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι από πάντα αναζητούμε στον ουρανό απαντήσεις για όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που διαφεύγουν από τη λογική μας. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν τα πρακτικά θέματα του προσανατολισμού, της εναλλαγής των εποχών, της πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα των γεωργών ή των νομάδων κτηνοτρόφων.
Την Παρασκευή 23 Μαϊου στις 20:00 θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με τη διάλεξη του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου.
Θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο.
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου