Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

O ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ART GALLERY ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ


O ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ART GALLERY

«PIXELS»

Έκθεση ζωγραφικής του Κωστή Γεωργίου εγκαινιάζεται στις 6 Μαΐου του 2014, στις 20.30, στην Art Gallery (Σκρα 4), στην Αλεξανδρούπολη.

O γενικός τίτλος της έκθεσης είναι PIXELS και αποτελεί ένα χρονικό της δουλειάς του δημιουργού που παρουσιάζεται με έργα μικρών διαστάσεων, τα οποία παρατίθενται το ένα δίπλα στο άλλο και αποτελούν ένα είδος ημερολογίου της ζωγραφικής δουλειάς του.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη με έργα δυναμικά που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιγράφουν με το γνωστό χαρακτηριστικό ύφος του Γεωργίου τοπία, μορφές και οράματα με εκρηκτικά χρώματα. Τα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι στο Σικάγο στην γκαλερί ASMUS GALLERY.

Ο Κωστής Γεωργίου είναι από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς 'Έλληνες εικαστικούς της σύγχρονης γενιάς. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από ενενήντα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τις σπουδαιότερες γκαλερί και συμμετείχε σε περισσότερες από τριακόσιες ομαδικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 30 Μαΐου, διοργανώνεται από την ΠΑΜΘ - Π.Ε. Έβρου και την Art Gallery.


Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Στις 2 Μαρτίου έληξε η μεγάλη ατομική έκθεσης Γλυπτικής του Κωστή Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία και την θερμή αποδοχή του κοινού, αφού οι επισκέψεις ξεπέρασαν κάθε αναμενόμενο. Τα έργα που εκτέθηκαν ήταν γλυπτά της τελευταίας εικοσαετίας και καταγράφουν την έρευνα του Κωστή Γεωργίου στη γλυπτική έκφραση, καθώς και τη μεταφορά στον τρισδιάστατο χώρο βασικών επιτευγμάτων της ζωγραφικής του. Πρόκειται για ένα έργο πρωτότυπο, στο οποίο εξπρεσιονιστικά ζώα και παράδοξα ανθρωποειδή ορίζουν την ύπαρξή τους μέσα από το επιθετικό χρώμα, τη δυναμική των όγκων αλλά και ένα μινιμαλιστικό στιλιζάρισμα. Τα 25 μνημειακών διαστάσεων γλυπτά του Κωστή Γεωργίου οργανώνονται με έναν τέτοιο θεατρικό τρόπο στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη ώστε να λειτουργούν ως ένας κλειστός κήπος, ένας χώρος μαγείας για τον θεατή.

Πλούσια είναι η παράλληλη δράση του Κωστή Γεωργίου στο εξωτερικό με κύμα σημαντικών εκθέσεων στην Κίνα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Συγκεκριμένα μετά την μεγάλη του ατομική αναδρομική έκθεση με ζωγραφική και γλυπτική που περιόδευσε στα σπουδαιότερα μουσεία της Κίνας, (SUZHOU MUSEUM, SHΑANXI MODERN MUSEUM κ.λ.π) και την ατομική του στην HILTON ASMUS GALLERY στο Σικάγο, στην οποία παράλληλα πρωτοπαρουσίασε στο κοινό της Αμερικής το τρίτο κατά σειρά CD με τη μουσική του, "CHICAGO PIXELS", επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο FONDATION D' UCCLE στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2013. Στη συνέχεια τα έργα αυτής της έκθεσης μεταφέρθηκαν στο "MUSEE VILLA BEATRIX ENEA ANGLET" στη Γαλλία σε μια έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2013 και διήρκεσε ως τις 15 Ιανουαρίου του 2014.

Η πρόσφατη αναδρομική του υπό τον γενικό τίτλο "OPUS OMEGA", έκανε περιοδεία στα μεγαλύτερα μουσεία της Κίνας (SUZHOU MODERN ART MUSEUM, SHAANXI CONTEMPORARY MUSEUM, NIGBO MODERN, HUBEI ART MUSEUM, HEILONGJIANG MUSEUM κλπ.), γνώρισε μεγάλη επιτυχία και του χάρισε την αποδοχή και στην μακρινή Κίνα.

Ο Κωστής Γεωργίου αποτελεί το χαρακτηριστικό πρότυπο του ανήσυχου και ανένταχτου δημιουργού, ο οποίος κινείται με παροιμιώδη άνεση και ιδιότυπη λιτότητα και στοχασμό ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση ή τη μουσική, καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ τους. Δεν είναι κάποια ιμπεριαλιστική διάθεση, αλαζονεία ή προσπάθεια εντυπωσιασμού που τον κατατρύχει, αλλά η αγωνιούσα δημιουργική και "βουλιμική" συνιστώσα του που ορίζει και κατακυριεύει κάθε μόριο της ύπαρξης του. Ο Κωστής Γεωργίου αποτελεί μια εν δυνάμει ανήσυχη προσωπικότητα πλημμυρισμένη από ετερώνυμα φορτία ενέργειας που αυτοτροφοδοτούνται από ένα ιδιότυπο δημιουργικό "ψυχαναγκασμό", ανασύροντας στο φως τα "στοιχειά" και τα "τελώνια" που κατοικούν μέσα του.

Σε μια αυτοκριτική προσέγγιση σχετικά με τις μουσικές του αναζητήσεις παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, ο Κωστής Γεωργίου αναφέρει: " Ο δημιουργός που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να διαρρηγνύει τον πυρήνα των δεδομένων και να ακυρώνει τις διαχωριστικές γραμμές και τις υφιστάμενες συμβάσεις. Πρέπει να λειτουργεί "παραβατικά" αν επιθυμεί, έστω κατά τι, να συναντήσει την τόσο ακριβοθώρητη και σπανιότατη πλέον έννοια της ελευθερίας. Σε αυτό το μουσικό μου τόλμημα δεν λειτουργώ ως "ιμπεριαλιστής" η ως κάποιος ξιπασμένος αλαζόνας, που ως σκοπό έχει να δημιουργήσει απλώς και μόνο εντυπώσεις. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό, τουλάχιστον με την κλασσική έννοια, αναγνωρίζω όμως και κοινωνώ σε βάθος τις σπουδαίες μουσικές αξίες. Σέβομαι το συμπαντικό ρόλο της μουσικής και συγχρόνως αντιλαμβάνομαι το απόλυτο μέγεθός της. Κινούμαι στις παρυφές του μουσικού CORPUS αναζητώντας τα φαντάσματά μου, σκαλίζοντας μύχιες και μυστικές πτυχές που με παρασύρουν στη συναρπαστική δίνη τους. Ανέκαθεν τολμούσα τις άγνωστες και "επικίνδυνες" διαδρομές, μολονότι γνωρίζω πόσο εύκολα μπορώ να τσακιστώ. Αλλά αν δε λειτουργήσει ο δημιουργός ως "παραβάτης" τότε ποιος άλλος διαθέτει αυτό το ζωογόνο προτέρημα; Νοιώθω τον ίλιγγο του κινδύνου να με συναρπάζει. Αισθάνομαι γυμνός και ελεύθερος, όταν πηδάω από το πεδίο της έκπληξης, στο ναρκοπέδιο των νέων συγκινήσεων. Νοιώθω ζωντανός και δικαιωμένος όταν η έξαρση της πράξης με μεταφέρει από τη σκηνή των χρωμάτων του μουσαμά στο χρώμα των ήχων της μουσικής και από τη δραματική αδιαλλαξία του πηλού, που αναμένει την μετάλλαξη του σε γλυπτό, στον χείμαρρο των ήχων που γλιστρά αγχωτικά στα πλήκτρα του συνθεσάιζέρ μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σοβαρότερος λόγος για να επιχειρείς τις πιο επικίνδυνες καταδύσεις".

Το πρόγραμμα του για το 2013-14, εκτός από την μεγάλη αναδρομική έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 στο "MUSEE VILLA BEATRIX ENEA ", στη Γαλλία και διήρκεσε δύο μήνες, την ατομική του έκθεση στο ABBAYE NEUMUSTER στο Λουξεμβούργο (24 Φεβρουαρίου -25 Μαρτίου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα πλαίσια της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) , καθώς και την ατομική στο Μουσείο Μπενάκη, περιλαμβάνει και την προετοιμασία της δημιουργίας της μουσικής που θα συνοδεύει ηχητικά την μεγάλη Κινεζοευρωπαική ομαδική έκθεση γλυπτικής υπό τον γενικό τίτλο "EU ARMY AND THE EMPERROR QINS" που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014 στη Λισσαβόνα (Πορτογαλία) και στην οποία ο Κωστής συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το γλυπτό του "PHYLAX".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου